Jump to content

Град Сремска Митровица

From Википедија
Град Сремска Митровица

Зграда Скупштине града Сремска Митровица
Грб
Основни подаци
Држава  Србија
Управни округ Сремски округ
Седиште Сремска Митровица
Становништво
Становништво Пад 72.580 (2022)[1]
Географске карактеристике
Површина 762 km2
Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Веб-сајт www.sremskamitrovica.rs

Град Сремска Митровица је један од градова у Републици Србији. Налази се у АП Војводина и спада у Сремски округ. По подацима из 2004. град заузима површину од 762 km² (од чега на пољопривредну површину отпада 56571 ha, а на шумску 8705 ha).

Средиште града као и округа је градско насеље Сремска Митровица. Град Сремска Митровица има 26 насеља. По подацима из 2011. године у граду је живело 79.940 становника. Према подацима пописа 2022. град има 72.580 становника.[1] По подацима из 2004. природни прираштај је износио -3,8‰, а број запослених у општини износи 18186 људи. У граду се налази 39 основних и 6 средњих школа.

Положај општине[edit | edit source]

Мапа општине Сремска Митровица
Градско насеље Сремска Митровица - главни трг
Општина Сремска Митровица у Сремском округу

Градска општина Сремска Митровица налази се у западном делу Србије и погранична је, тј. има кратку границу са Босном и Херцеговином (Општина Бијељина) на југозападу. Са осталих страна налазе се општине:

Природне одлике[edit | edit source]

Рељеф: На простору општине уочавају се четири природне целине у правцу север - југ. Прва и најсевернија целина је планинска - област средишње Фрушке горе, надморске висине 200-540 м. Ова целина је богата шумама и са два мала насеља. Друга целина је јужно подножје Фрушке горе надморске висине 120-200 м, покривено виноградима и воћњацима. Земљиште ове целине је лесно, у оквиру Сремске лесне заравни. Овде се налази низ насеља, махом мањих и усмерених на пољопривреду. Трећа целина је равничарски део Срема надморске висине 80-120 м, покривен ратарским културама. Ово је најнасељенији део општине и ту је смештен градско насеље Сремска Митровица. Најјужнија целина је област северне Мачве, равничарско-мочварног карактера, погодан за ратарство и повртарство.

Клима: У општини влада умереноконтинетална клима, која се одликује топлим и сушним летима, умереним зимама и кишним прелазним добима (касна јесен и касно пролеће).

Воде: На подручју општине постоје два значајнија водотока. Најважнији је река Сава, која протиче правцем запад- исток, дели општину на сремски и мачвански део и протиче кроз градско насеље Сремску Митровицу. Река Босут припада општини сам најнижим делом тока и близу истоименог села се улива у Саву. Остали водотоци су фрушкогорски потоци и равничарски канали мањег значаја. Поре тога на подручју општине постоји и неколико мањих, вештачки насталих језера код села Чалме и Бешеновачког Прњавора.

Биљни и животињски свет: Биљни и животињски свет је осеобен за област Паноније. Од биљака ту су: храст, цер, граб, клен. Животиње су: лисица, јазавац, зец, дивља свиња, срна. Општина је и једина у Србији са популацијом даброва (Бара Засавица).

Насељена места[edit | edit source]

Град Сремска Митровица има највише насељених насеља од свих локалних самоуправа у Војводини - укупно 26 насеља, од чега 2 градска.

Етничка структура[edit | edit source]

Резултати пописа 2011.[2]
Срби
  
69.849 87,38%
Хрвати
  
2.112 2,64%
Роми
  
1.194 1,49%
Мађари
  
696 0,87%
остали
  
4.714 5,89%
неизјашњени
  
2.375 2,97%
укупно: 79.940

Познате личности[edit | edit source]

Галерија[edit | edit source]

Види још[edit | edit source]

Референце[edit | edit source]

Спољашње везе[edit | edit source]